Hur du börjar med cosplay – Closet cosplay

Kläder på en galge

Hur du börjar med cosplay - Closet cosplay

Closet cosplays, eller garderobscosplay, är min föredragna metod för att sätta ihop en kostym. Detta är inte bara kostnadseffektivt utan också det trevligaste sättet att ta sig runt ett konvent. Jag kommer absolut att göra ett garderobscosplay till en karaktär jag gillar om jag kan hitta en!

En garderobscosplay är när du sätter ihop en kostym av vardagskläder istället för att konstruera den själv eller köpa den från ett cosplayföretag. Den här typen av kostymskapande är ofta mindre exakt, men det är också billigare och mer bekvämt.

En garderobscosplay är det enklaste sättet att bygga din första dräkt om du är ny med hobbyn. Det är ett fantastiskt sätt för att få en känsla för cosplay samtidigt som du förblir bekväm i ”vanliga” kläder. Jag tycker fortfarande om att sätta ihop garderobscosplays för karaktärer med enkel design, även efter mer än tio år efter min första cosplay.

Larry crayton
Även med en lila väst och en turkos klänning så kan man lätt identifiera personerna som Alladin och Prinsessan Jasmin.

Vad är Closet cosplay?

Closet cosplay är när du klär ut dig till din favoritkaraktär i vanliga kläder. Även om du inte gör eller köper kostymen, försöker du fortfarande imitera karaktärens utseende och stil så att du kan kännas igen i cosplayen.

Vissa kanske anser att det är en sämre variant av cosplay eftersom det ofta är mindre autentiskt för den ursprungliga karaktären. Men även om du är begränsad till kläderna du kan hitta i en secondhandbutik kan du konstruera igenkända och unikt kreativa outfits.

Traditionellt brukade man sätta ihop med endast kläder från din garderob. Nuförtiden är det vanligare att en garderobscosplay består av kläder köpta från en secondhandbutik eller till och med kläder från butiker och online-återförsäljare. Det ger dig en chans att hitta delar av outfiten som är speciellt anpassade till karaktärens dräkt.

Det betyder inte att du inte kommer att köpa eller göra någon del av din outfit. Du måste fortfarande köpa en peruk eller göra ett tillbehör som identifierar din karaktär, till exempel. Om majoriteten av outfiten sattes ihop med vanliga kläder skulle jag betrakta det som en garderobscosplay.

Naturligtvis finns det begränsningar för vilka typer av outfits du kan göra. Du kommer inte att kunna göra en superhjältedräkt av sparsamma kläder, och du kommer inte att kunna hitta något med exakt den design och utsmyckning som många framstående karaktärer har. Men det finns fortfarande en uppsjö av alternativ tillgängliga för dig.

Varför closet cosplay?

En closet cosplay är lika roligt som vilken annan form av kostym som helst på ett konvent. Du får klä ut dig som din favoritkaraktär och visa upp din entusiasm för tv-programmet eller spelet som de kommer från. Closet cosplay har å andra sidan några fördelar som gör det till ett perfekt val även för rutinerade cosplayers.

Det är billigare.

Som jag har nämnt några gånger är den vanligaste anledningen till att folk väljer en garderobscosplay att det är mycket billigare. Du behöver inte köpa allt material och alla verktyg du behöver för att göra en kostym, och du behöver inte spendera mycket pengar på en kostym som du bara kommer att ha på dig ett fåtal gånger på ett konvent.

Många av de kostymer du behöver finns redan i din garderob och kostar dig ingenting. Exempel är en vanlig svart klänning eller en vit skjorta med knappar. Även om du går ut och köper dina kostymer, kommer du ofta att kunna hitta det du behöver i secondhandbutiker eller på tradera till ett lågt pris.

Det är bekvämare

I allmänhet är en garderobscosplay mycket bekvämare att bära under längre perioder än en vanligt cosplaydräkt. Det beror på att vardagskläder är designade för att bäras hela dagen. Den måste tåla mer slitage och vara konstruerad med åtminstone viss komfort i åtanke.
Dräkter som köps från cosplay-återförsäljare online är ofta gjorda av syntetiskt tyg som inte andas bra. Jag brukar känna mig svettig och utmattad mot slutet av dagen. Komforten för en kostym du gör kommer till största delen att avgöras av din förmåga och kostymens komplexitet. Personligen är jag ingen bra skräddare.

Även om de ser bra ut, känns dräkterna aldrig riktigt bra på mig som butikskläder gör.
Closet cosplay görs också oftare med karaktärer som har en enklare design. De kommer att vara bekvämare att bära eftersom de inte har så många extravaganta plagg som tynger ner dig under dagen.

Du kan vara mer kreativ med designen

När man sätter ihop en garderobscosplay kan man inte alltid vara helt exakt. Istället för att se detta som en begränsning, se det som en möjlighet att vara mer kreativ med din outfit.
Om du inte kan hitta en scarf som exakt matchar karaktärsdesignen, fundera över vilken typ av mode din karaktär skulle ha på sig och välj sedan en scarf i en jämförbar nyans som passar din karaktärs personlighet. Även om det är helt felaktigt kan du fortfarande hålla dig till andan i cosplayet och tillåta dig själv att vara mer kreativ med dina klädval.

Det är vanligtvis acceptabelt att bära closet cosplay även när du inte är på konvent.

Om du försökte bära de flesta dräkter utanför ett konvent skulle de framstå som konstiga. De är helt enkelt inte designade för vardagsbruk och kommer bara att bäras på ett konvent några gånger om året. Cosplays från garderoben är däremot mer anpassningsbara. Delarna är mycket lätta att blanda och matcha med andra föremål i din garderob. Dess tillämpning är inte begränsad till konventionell cosplay.

Även om du köper en klädesplagg specifikt för en cosplay, finns det ingen anledning till varför du inte kan bära den utanför konvent också. Har du ett par gröna Converse att bära som cosplayer? De ser också fantastiska ut som vardagsskor!

Du kan snabbt ha en dräkt.

Det bästa sättet att göra en outfit i sista minuten är att göra en garderobscosplay. Du kan sätta ihop en kostym för din konvent på en enda dag genom att välja en enkel karaktär och göra en kort resa till butiken. Även de mest begåvade cosplayerna skulle kämpa för att få ihop en outfit från grunden på en enda dag.
Att få en kostym kommer inte att bli mycket lättare. En kostym köpt från en internetbutik byggs vanligtvis på beställning. Innan du kan lägga vantarna på outfiten måste du vänta på att den skapas och sedan skickas till dig. För att säkerställa att du får din kostym i tid bör du planera en eller två månader i förväg.

Var kan du få tag i kläder för din karaktär?

Utmaningen med garderobscosplay är att hitta rätt kläder för din karaktär. Vissa outfits är ganska grundläggande och lätta att hitta kläder till, men andra kommer att kräva mer tid för att hitta delarna.

Mitt första steg när jag letar efter plagg för en garderobscosplay är att dela upp outfiten. Det inkluderar vanligtvis att leta efter en skjorta/kappa, kjol/byxor och skor.
Jag börjar min sökning på tradera eller Amazon så att jag kan få en bättre förståelse för vad den typ av kläder jag letar efter kallas. Då hittar jag antingen ett plagg som jag gillar, eller så använder jag den nya söktermen för att hitta något i en secondhandbutik.

Till exempel börjar jag söka efter ordet ”röd kjol.” Sen ökar jag sökningen med ”veckad röd kjol” när jag ser resultaten så brukar jag kunna se vad den typ av kjol kallas för. Du kan använda din nya sökterm för att hitta billigare alternativ eller en mer exakt version av klädesplagget.

Jag upprepar processen med alla delar av kostymen innan jag köper något så att jag kan se till att jag hittar bitar med färger och stilar som ser bra ut tillsammans.

Välj din karaktärs casual outfit istället för deras huvudoutfit

Ibland vill du verkligen cosplaya din favoritkaraktär, men du kommer inte att kunna göra det eftersom deras huvudkostym är omöjlig att kopiera med daglig klädsel. En skoluniform, till exempel, är svår att passa ihop med vardagskläder, men din karaktär kommer nästan säkert att klä sig avslappnat någon gång. Leta efter ett avsnitt där din karaktär inte bär sin skoluniform och försök att återskapa den looken.
Superhjältekostymer kan användas på samma sätt. Medan alla karaktärerna i MCU bär superhjältedräkter, bär de också vardagskläder som många fans kommer också att känna igen från filmerna.

Closet cosplay vs. casual cosplay

Orden ”casual cosplay” och ”closet cosplay” är oftast väldigt lika varandra. Även om du kanske hör dem användas omväxlande, hänvisar de till olika typer av cosplays.

För en garderobscosplay letar du efter kläder i din garderob eller köper det billigt för att återskapa en karaktärs identifierbara klädsel. Det är ett billigt alternativ för att sätta ihop en dräkt för en anime-konvent eller cosplay-evenemang.
Casual cosplay handlar å andra sidan om att sätta ihop en outfit direkt utifrån en karaktärs dräkt. Du siktar inte på att imitera en dräkt, utan snarare att klä dig på ett sätt som får dig att likna in i minsta detalj som den karaktären. 

Comments

  1. […] serien hur du börjar med cosplay gick vi igenom closet cosplay där vi tipsade om hur man kan med enkla medel börja med cosplay genom att ta fram det du hittar i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.