Hur du börjar med cosplay inledning

Kamui cosplay, then and now

Hur du börjar med cosplay del 1

Att börja med cosplay kan vara lika enkelt som att ta ut kläder ur en garderob. Det finns massor av karaktärer som bär moderna kläder som kan efterliknas. Till exempel kan Luffy från One Piece återskapas genom att använda en röd button-down skjorta och avskurna jeans med stråhatt. Hans ärr kan ritas på med smink. Även utan peruk eller svart hår är hans outfit ikonisk nog att folk kommer att förstå vem karaktären är.

Den form av cosplay kallas simpelt för closetcosplay och gjorde att cosplay blev populärt i japan med serier som Sailor moon där karaktärerna bar skoluniform. Mer om Cosplays början och historia har vi skrivit om här.

För de som inte har tid att skapa en dräkt men ändå vill delta är Etsy fullt av oberoende cosplayare som skapar cosplay och rekvisita. Det finns också professionella företag som  säljer skräddarsydda dräkter. Väl värt att tänka på i professionella sammanhang kan man inte tävla i köpta dräkter men vissa undantagsregler som att skor och handskar får köpas.

För spandexdräkter för superhjältar och liknande, kan man besöka HerosTime anpassningsbara alternativ, där man kan lägga till detaljer som dragkedjor och andra funktioner.

För dem som gillar ett mer praktiskt tillvägagångssätt finns det en uppsjö av tutorials på YouTube. Cosplay subreddits tillhandahåller en gemenskap för de som är intresserade av hobbyn och letar efter hjälp, medan Replica Prop Forum har specialiserade inlägg för dräkter, rekvisita, modellering och andra ämnen inom gemenskapen. Det finns till och med ett inlägg där skapare säljer föremål begagnat även från Europa eller Norden.

Low cost cosplay
Lowcostcosplayth på instagram visar på ett humoristiskt sätt man kan göra cosplay för en billig slant

KamuiCosplay tillhandahåller guider online och har till och med böcker publicerade om cosplay. Hon har också en YouTube-kanal där hon går igenom processesen för att skapa olika cosplays och hur man förbättrar sina delar med förbättrad målarteknik eller hur man lägger till ledlysdioder. Kinpatsu Cosplay ger också instruktioner om hur man skapar olika delar av en dräkt. Från hattar till svärd till svansar, täcker några av de vanligaste föremålen som finns i cosplay och hur man skapar dem. Båda säljer mönster, tutorials och även tryck på sina webbplatser. De flesta av böckerna och mönstren är tillgängliga för digital nedladdning, där de senare inkluderar videor som går igenom skapelseprocessen. Några av deras cosplaymönster som är gratis har vi lagt upp här.

Smink är en del av cosplaying och en konstform i sig som kan förvandla ens ansiktsdrag, till och med likna den grafiska stilen i Borderlands eller JoJo’s Bizarre Adventure. YouTube, Instagram och TikTok är fulla av kreatörer som delar tips och tricks för en mängd olika stilar och utseenden för en mängd olika hudtoner. I Sverige har vi Ellimacs SFX har en YouTube-kanal som täcker olika cosplay-sminkutseende, 

Men innan du börjar skapa för stora dräkter så räcker det med att man går på konvent är ett bra sätt att träffa andra cosplayare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.