Vad du som förälder behöver veta för att stötta ditt barn.

Daniel-k-cheung

Ditt barn vill klä ut sig och gå på ett konvent. Som förälder vill du stödja dem, men det här väcker några uppenbara bekymmer, särskilt om du Googlar cosplay-kostymer och ser bilder på deltagare i lättklädda kläder. Men oroa dig inte! Här är allt du behöver veta om cosplaysäkerhet och hur du kan stödja ditt barns hobby på samma gång.

Stöd ditt cosplaybarn.
Det första du ska veta och det är något förenklat, men det enklaste sättet att stödja ditt cosplaybarn är att låta dem göra det. De klär ut sig för att det här är något de brinner för och de går till en plats där folk förstår den passionen.

”Cosplay är mitt sätt att entusiastiskt uttrycka min kärlek till en viss genre, en viss karaktär, en historia eller en show, vad det nu är. Det är bara mitt sätt att uttrycka min kärlek till de där sakerna”, säger Melissa, som har cosplayat med familjen på konvent i sex år. Hon berättar för Cosplayföreningen att när de upptäckte cosplay-gemenskapen var det som om hon, hennes man och deras två barn hade hittat sin stam.

”Att hitta en plats dit du kan gå och plötsligt alla förstår dig, det är en bra känsla för ett barn”, säger hon. ”Det är lite validering. Jag tror att det verkligen hjälpte med min sons självkänsla.”

Med det sagt, cosplay kan vara dyrt. Vissa cosplayers börjar med grundläggande Halloween-kostymer, men när du väl kommer in i hobbyn kan kostymerna och tillbehören börja bli mycket mer utarbetade.

”Börja forska med dem”, föreslår Melissa. Ta reda på vad de vill klä ut sig och hur mycket det kommer att kosta att tillverka, bygga eller köpa kostymen. ”Det är unikt för varje person och har mycket att göra med föräldern, barnet och hur mycket pengar de har budgeterat.” Var realistisk med ditt barn och kom ihåg att detta inte är den sista konvent som händer. Du kan börja smått vid deras första event, lära dig trick och idéer från andra cosplayers och uppgradera kostymen för framtida event.

Cosplaysäkerhet att granska eventet och säkerheten
Innan du deltar i något konvent eller evenemang bör du och ditt barn titta på reglerna och policyn angående cosplay, till exempel den från Comic Con som länkas nedan. Från att granska rekvisitavapen säkert så att det inte uppstår några missförstånd, till att granska vad som anses vara lämpligt beteende, dessa guider är en bra guide för föräldrar.

Man bör veta att stora konvent som Comic Con och SciFi World är familjeevenemang. Även om det finns några edgy cosplayers i lättklädda kostymer, har konvent en klädkod så att barn inte ser något de inte skulle se på en allmän plats annars. Stora konvent tillåter inte heller vuxenmaterial på utställningshallens golv. Det finns mycket liten chans att dina barn kommer att snubbla över något för grafiskt.

Att vara på ett fankonvent är inte annorlunda än att låta ditt barn hänga på köpcentret med sina vänner. Den stora skillnaden? Besökare tar ofta bilder av cosplayerna. Medan de flesta frågar innan de gör det, eller gör det med en större grupp fans som har fått tillstånd, är det fortfarande bra att diskutera detta med dina barn innan de går.

”För det mesta ser jag att cosplay- och konventgemenskaperna beter sig väldigt bra, men det är viktigt att lära dina barn vad som är lämpligt beteende och vad som inte är det”, råder Melissa. Det är också vanligt, och ibland en bra idé, att föräldrar deltar med sina barn oavsett ålder.

”Att vara deras stöd, att hålla i sina saker medan folk tar en bild på dem, det är trevligt”, säger Melissa. ”De kanske inte vill att du ska vara där med dem hela tiden, men tills du vet hur det är på konvent tror jag att det är väldigt viktigt för föräldrar att gå med sina barn.”

Och oavsett om ditt barn vill erkänna det eller inte, hjälper din närvaro. Det ger dem inte bara sinnesfrid, utan det visar också ditt stöd för deras hobby och ger er båda en chans att skapa nya minnen tillsammans.

Länkar och källor:

Comic Con Stockholm cosplaysida

Scifiworlds hemsida om kommande evenemang

Ungdomsfestivalen Närcons sida om cosplay

Ungdomsfestivalen Närcons information till föräldrar