Vad är cosplay?

molly-blackbird

Vad är ‘Cosplay’ är en vanlig fråga som många ställer sig. Precis som när någon gillar ett band väldigt mycket och bära en symbol eller tröja från bandet för att uttrycka sin stil och smak så är ‘Cosplay’ ett sätt att klä ut sig i en dräkt för en specifik karaktär för att visa att dom gillar den karaktären eller den media som karaktären kommer ifrån.

Självaste ordet ‘Cosplay’ är en sammanslagning av ‘Costume’ och ‘play’ och blev först myntad av författaren Nobuyuki Takahashi i juni 1983, det var ett sätt att beskriva deltagarna vid ‘Comiket’ konventet i Tokyo.

Dom flesta som väljer att klä ut sig i sin ‘Cosplay’ brukar synas på konvent för populärkultur, serietidningar och anime. Många ‘Cosplayare’ reser också långt för att delta i dessa evenemang och bidrar till turistnäringen i många svenska orter. ‘Cosplay’ är en väldigt social aktivitet, och de som deltar har en känsla av gemenskap med andra ‘Cosplayare’ vid dessa evenemang.

Många ‘Cosplayare’ stoltserar över att skapa sina egna kostymer för konventioner och andra händelser, antingen genom att sy en outfit, skapa en rustning eller hitta passande kläder i secondhand affärer.

Inspiration

‘Cosplayare’ hittar sin inspiration från flera olika källor och genres, bland annat science fiction, serietidningar, japansk animation, tv-serier, film, spel och även från böcker. Många väljer en karaktär som dom dras till eller har en viss personlighet eller sätt att vara. Andra väljer helt karaktär baserat på dess utseende. Dom flesta ‘Cosplayare’ försöker återskapa personens dräkt så noggrant som möjligt, till och med går ner till minsta detalj för att få till det “rätta utseendet”. Andra väljer helt enkelt att bara inspireras av dräkten och skapa något nytt. ‘Cosplayare’ begränsar sig inte heller till att gestalta en karaktär som är mest lik sig själv till utseendet utan det är vanligt att man väljer någon som inte är i sin egen ålder, kön eller etnicitet. Den här formen av kreativt uttryck som går ut på att man klär sig i en dräkt och går på konvent som en annan person, personlighet gör att många ‘Cosplayare’ är inkluderande och bryr sig inte om sociala normer och på så viss motarbetar oftast utanförskap.

Historia

Även om många tror sig att ‘Cosplay’ är ett nytt fenomen och att det nyligen har ökat i sin popularitet så är det en väldigt gammal hobby. Första kända dokumenterade är när Forrest Ackerman och hans vänner dök upp på första ‘WorldCon’ (World Science Fiction Convention) i New York 1939. Dom gick runt på konventet i silvriga dräkter med inspiration av tolkningar av hur folk kommer att klä sig i framtiden och pratade esperanto med varandra. Många blev inspirerade av det här gänget och året därpå 1940 höll ‘WorldCon’ sin första dräkttävling. Under dom närmsta 15 åren ordnade konventet maskeradbal, parader och fler tävlingar. År 1956 är Forrest Ackerman där igen, men den här gången som journalist åt tidningen “Fantastic Universe”. Vid det här laget hade det blivit så vanligt med att personer kom utklädda att han skrev följande: “Monster, mutanter, vetenskapsmän, rymdmän, utomjordingar och alla möjliga ting tränger sig runt på balen medans blixtarna från kamerorna lyste”.

Slutet av 70-talet fick ‘Star Wars’ fler att vilja klä ut sig och på andra sidan jordklotet i Japan började serier som ‘Mobile Suit Gundam’ och ‘Urusei Yatsura’ skapa fotfäste för ‘Cosplay’ där.

1982 var ‘Cosplay’ så pass stort på ‘WorldCon’ att tävlingen fick delas in i 3 kategorier ‘Novice’, ‘Journeyman’ och ‘Master’.

I japan växte ‘Cosplay’ ännu mer och under 90-talet fick ‘Sailor Moon’ miljontals japaner att klä ut sig. I slutet av 90-talet öppnades världens första ‘Cosplay’ café i Akihabara, Tokyo.

2003 startar ‘Cosplay World Summit’ för första gången i Nagoya, Japan. Deltagare från 4 olika länder deltar.

I Sverige växte ‘Cosplay’ och år 2011 hölls Svenska Mästerkskapet i ‘Cosplay’ den 5:e Juni på ‘UppCon 11’. Året därpå, 2012 håller ‘Nordic Cosplay Championship’ (NCC) sin första tävling. Sverige, Norge och Danmark deltog. 4 år efter första SM visas tävlingen på SVT Play 2015. 2016 var första gången Svenska Mästerskapen sändes i TV.

Cosplay och lärandet

‘Cosplay’ är en hobby som återupplivar och håller liv i väldigt många ämnen. Det är den kulturella aktivitet som lär ut sömnad, hantverk, matematik teknik, ingenjörsvetenskap, teater och mycket mer. ‘Cosplay’ relaterade evenemang drar till sig väldigt många ‘Cosplayare’. För att skapa dräkter krävs att man ständigt lär sig nya metoder. När vi säger att ‘Cosplay’ hjälper till vid lärandet har vi flera exempel. Vid sömnad lär många sig planering, matematiska uträkningar och skiss för att gå från en idé till en dräkt.

Många väljer att göra dräkter med vissa effekter och på så sätt är det väldigt populärt att delta i workshops där man lär ut 3D printing eller lödning utav LED lampor. Dessa workshops berör flera vetenskapliga ämnen som 3D programmering, matematik och elteknik. För att ta till sig alla dessa kunskaper kräver att man läser ofta, väldigt ofta hittar man information på engelska och det är inte ovanligt att många ‘Cosplayare’ pratar och läser på engelska obehindrat för att dom hela tiden läser och lyssnar på språket.